2015. február 27., péntek

A szobánk, mint börtönünk

*Hola people*


Ahogy a címből már kitalálható mostani bejegyzésemben rátérnék a lakberendezés témára, azon belül is a saját kis zugunkra, ami elzárja tőlünk az utálatos külvilágot, vagy mégsem?
Sokan esünk bele abba az aprócska hibába, hogy mindenféle kacatot halmozunk fel, illetve szomorúságot, néha nyugtalanságot kiváltó színekkel és tárgyakkal "díszítjük" fel szobánkat. A következő sorokban mutatok nektek néhány színt és kiegészítőt, amit egyszerűen el tudsz készíteni, vagy olcsón megvenni és otthonosabbá teszik szobádat.


A legjobb, ha hálószobád színét a föld színei közül választod, mint például a barna árnyalatai, szürke és a fehér. Ezen színek kombinációiból sok mindent ki lehet hozni, ráadásul megnyugtató hatással vannak ránk. Az se keseredjen el, akinek nem ilyen színekben pompázik szobája, nem kell egyből elrohanni a festékboltba, ugyanis megannyi variáció van rá, hogy a személyiségünkre szabjuk  a helyet. Először is kezdjük a színek tulajdonságaival, majd a párosítások. 

Piros - A piros és árnyalatai határozottságot, elszántságot, forróságot és szenvedélyt jelent, melyre egyszerű példa a vörös rúzs, amit többségben az előbb említett tulajdonsággal megáldott nők viselnek, illetve ha nem is, akkor is ezt a hatást keltik. A hálószobát nem feltétlen festeném ilyenre, mivel gyakran jelent agressziót és idegességet is, ráadásul fejfájást is okozhat, de a nappaliban már bátrabban alkalmazható.
 Narancs és citromsárga - Általában vidámságot, optimizmust sugároz, mivel a napfényre, a nyárra, a melegebb és kedvezőbb időkre emlékeztet, amikor általában az emberek hangulata is jobb. Gyakran alkalmazzák kórházakban, illetve óvodákban és iskolákban, mert hat a kommunikációs készségre, a közérzetre és hiába nem gondoltuk volna még a légzésre is, és e mellett biztonságérzetet nyújt. Ezt a színt bátran alkalmaznám a szobámban is, mivel ténylegesen megfigyelhető, hogyan hat a közérzetre.
 Zöld - Ez a színt nagyon sokszor az egészség jelképe ként használják, mint például gyógyszertáraknál. Nyugtató hatással van ránk, ellazít,  és, mivel a természet színe, ugyanúgy, mint a citromsárga ez is a tavaszra, a vidámságra emlékeztet. Őszintén megvallva nagyon nem szeretem ezt a színt, talán maximum egy árnyalatát, így én nem sok helyen alkalmaznám a lakásban, bár egy kisgyerek szobájába, vagy egy óvodai mosdóban elmegy.
 Kék - A szín jelképes jelentése bölcsesség, intelligencia, derűs, friss. A kék égre, illetve a tengerre emlékeztet és, bár ezt nem mindenhol említik, szerintem megnyugtató hatással van az emberekre. Nagyon sokan használják hálószobákhoz, gyerekszobákhoz, főként világos árnyalatait.
 Fehér - Világosságot, szüzességet, tisztaságot jelképez, általában pozitív hatást kelt. Mindennek az alapja. Rengetek színnel kombinálható, mindenhez passzol, ez által a legkedveltebb színek egyike. Tökéletesen mutat egy helység alapszíneként, illetve más színnel, színekkel párosítva.
 Fekete - Az előbb említett színünk ellentéte, elég sok rossz dologhoz köthető, szomorúságot, agressziót, veszélyt, eleganciát jelképet. Szintén mindennek az alapja, az létező összes színhez passzol, nagyon sok helyen alkalmazzák, leginkább irodákban, de ott sem egymagában.
 Barna - Ezt a színt nem tartják számon az alapszíneknél, mégis megemlíteném, mert nagyon sok mindenhez passzol, ráadásul megnyugtató, és még olykor elegáns is tud lenni. Mivel a föld színei közé tartozik anyaságot, gondoskodást és termékenységet is jelképez.

Ezeken kívül végtelen színt fel lehetne már sorolni, de azok már többségben ezek keverékei, így nem találtam szükségesnek őket. 

Néhány tipp, amivel garantáltan feldobhatod a szobádat: 

1. Huncut kezek - Fogj össze barátaiddal, vagy testvéreddel! Vegyetek magatokhoz, egy a szobátok falának színénél sötétebb árnyalatú festéket, majd vagy kérjetek meg egy felnőttet, hogy húzzon nektek két egymással párhuzamos, egyenes vonalat a falon, vagy csináljátok vonalak nélkül szemmérték alapján. Fogjátok a festéket, tenyérrel nyújtatok bele, majd össze- vissza, ha van vonalatok, akkor azon belül, ha nincs, nagyjából egy vonalban kezdjétek el odanyomkodni kezeteket a falra, ezzel kisebb- nagyobb tenyérmintákat készítve. 

2. Emlékfal - Az egészhez csak néhány megörökített emlékedre, celluxra és egy ollóra lesz szükséged. Válassz ki a szobádban egy sarkot, vagy tetszőleges, üres falat és kezdd el felragasztani a fényképeket, picit elforgatva, nem teljesen szabályosan. Amennyiben ezt még nem találod elégnek, köré tehetsz fel idézeteket, esetleg valami vicces feliratot, melyen mindig elmosolyogsz majd, akárhányszor csak ránézel.

3. Terv/Emlékkalauz -  Keríts valahonnan egy nagyobb kartont - lehetőleg olyat, ami megy a falad színéhez -, vagy parafatáblát és fogj egy alkoholos filcet - toll is megteszi - és néhány papírt - minél több, annál jobb. A fecnikre írj fel olyan dolgokat - itt két lehetőség van: amiket szeretnél megtenni, majd minden nap, vagy minden héten, ahogy időd engedi, hajtsd végre egyet, majd a cetli tetejére, amit végrehajtottál tűzz egy smileyt - amit te vágsz ki -, egy csillagot, vagy amit éppen szeretnél. Ha ez az ötlet esetleg nem jött be, ne keseredj, van egy másik megoldás is. A papír cetlikre írd rá a legmulatságosabb emlékeidet, amik valaha történetek veled, illetve folyamatosan, ahogy ezeket az emlékek gyarapodnak, egészítsd ki őket, és írd fel a legfrissebbeket. A legjobb, ha dátumot is írsz hozzájuk.

4. Szívfüzér és akármi - Ennél a kiegészítőnél is két lehetőséged van. Az első: vegyél magadhoz vörös kartont - melyből vágj ki egyforma szíveket -, fonalat, illetve valamilyen kis gömböket, csillagokat, bármit. Vágj le körülbelül két- két és fél méter hosszú fonalat, majd az elejétől körülbelül tíz centivel beljebb ragaszd fel az első szívet, majd beljebb egy gömböt, majd megint egy szívet és így tovább. Amint készen van, fel lógathatod az ablakod, a szekrényed előtt, vagy a faladon. A másik: Fogj egy botot és ragassz rá húsz- huszonöt centiméteres fonatalak, majd a fonalakra ragassz tetszőleges számban szíveket. Ha ez még mindig nem lenne elég, a szívekre ráírhatod egy-egy szerette nevét.

Remélem elnyerte tetszéseteket ez a bejegyzés, amennyiben lesz rá kereset máskor is hozok hasonlót, sőt a következő ilyen anyaga is meg van már, ráadásul ahhoz már képek is lesznek!
Ölel Titeket:
Lisa Nowell xx

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése