2015. április 26., vasárnap

Hol az igazság?

*Hola people*

Először is fontos, mert a korábbi bejegyzésben elfelejtettem: a blogon új design található, amiben rengeteg munkám van, úgyhogy remélem elnyeri tetszéseteket! Másrészről pedig újra aktív a kritika kérés, VISZONT mindig csak három hely van, tehát mielőtt rendeltek bizonyosodjatok meg róla, hogy van hely! 

***


Régen, a fanfiction szó rengeteg ember számára ismeretlen volt, ezek a blogok egyszer csak divatba jöttek – nem mondom, hogy előtte nem voltak -, bár az tény, hogy sokan a mai napig tévesen használják, illetve nem használják a szó jelentését. Akkoriban ugyanúgy tekintettünk ezekre a történetekre, mint bármely más kategóriára, nem csoportosítottunk, és nem állítottunk fel tévhiteket. Azóta sok minden változott, amint meghalljuk a fanfiction szót eszünket vesztve menekülünk, na de mit is jelent valójában ez a rejtélyes szó? 

Fanfiction: Angol kifejezés, amely a fan (rajongó) és a fiction (kitalált történet) szavakból ered, szó szerinti fordítása rajongói irodalom. A szót egyre gyakrabban használják Magyarországon is – mindenféle alapismeret nélkül. Az ebből szült történeteket általában nem papírformában, hanem az interneten publikálják, illetve ezek valamilyen híres mű – könyv, film, esetleg személy – továbbírását, vagy az adott történet szereplőinek áthelyezését  - másik helyszínbe, cselekménybe - jelentik.

Biztosan mindannyian találkoztunk már olyan emberekkel, akik fanfiction-t írtak, viszont semmilyen helyzetben nem voltak hajlandóak ezt feltűntetni és bevallani. Hiába szólt rájuk bárki, ők maradtak a saját, hibás meglátásuknál, miszerint az általuk kreált sztori, még a közelében sem jár ennek, sőt ne is rágalmazzuk meg őket ilyennel. 

Ezzel ellentétben vannak, akik büszkén vállalják fel ezt a stílust – már, ha szabad annak nevezni. Megannyi történet van, különböző írókkal, akiknek eltérő a fantáziájuk, mi mégis sok esetben egy kalap alá vesszük őket. Sajnos, valószínűleg a tömérdek kis tizenkét éves rajongó miatt van ez, akik nem tudják mit kezdjenek magukkal, és a sablonosnál is sablonosabb agyszüleményeikkel, amihez az írástudatlanságuk társul. Egyszer, régen, amikor még volt egyediség – pár évvel ezelőtt -, a tehetséges fanficeket alkotó bloggerinák fénykorukat élték, megosztották velünk alkotásaikat, ezzel meganyiunknak boldog perceket szerezve. Aztán, valamilyen balszerencse folytán betörtek ebbe az idilli képbe, az analfabéta – kicsit túlzás – csitrik, és elrontottak mindent. A blogspotot – és társait – ellepték az unalmas, és semmitmondó blogok, amik között aztán keresheted a tehetséges írók által publikált történeteket, mint tűt a szénakazalban. Szóval a lényeg: a sok szutyok beterített mindent, ezzel rosszhírbe feltűntetve a stílust. 

Ez idáig még oké, viszont, itt nincs vége. Az egészben a legrosszabb, hogy (ha) a fejléceden rajta van mondjuk, Harry Styles, vagy Justin - nem mondunk csúnyát – Bieber, akkor előfordul, hogy anélkül kapsz elismerést, hogy bármit is letettél volna az asztalra. Jöjjön most négy kategória:

1. Jól megírt rajongói történet, ami megkapja a megérdemelt elismerést.

2. Jól megírt rajongói történet, ami nem kapja meg, az elismerést.

3. Rosszul megírt rajongói történet, ami nem kapja meg az elismerést.

4. Rosszul megírt rajongói történet, ami megkapja az elismerést. – ok nélkül. 

Akkor, most hol az igazság? Hol van abban az igazság, hogy valaki órákat tölt azzal, hogy megírjon, majd átnézzen egy-egy fejezetet, tényleg tehetsége is van hozzá, még sincs tíznél több olvasója? A másik emberke meg ír egy maximum – mondom maximum – ötszáz szavas fejezetet, a leglehetetlenebb hibákkal, és abszurd eseményekkel, és van ötven feliratkozója? Sehol. Ebben nincs igazság, és ez ellen nem sok mindent tudunk tenni, mert a nagy fanok így is, úgyis pezsgőt bontanak neki. Bevallom, nekem is vannak kedvenc előadóim, sőt a One Direction-t is szeretem, mégsem fogok csak azért bekövetni egy selejt blogot, mert róluk ír, pont ezért sem értem egyes emberek viselkedését.

Másrészről. Az előbb felsorolt blogok miatt, nagyon sokan már egyből lefújjogják az írót, és esetlegesen a blogot is, hacsak felmerül, hogy fanfiction-ről van szó, egyszerűen előítéleteket gyártanak, de miért? Igen, vannak nagyon rossz blogok – ebben a stílusban főleg -, de ugyanúgy vannak egy egyszerű történetben is rosszak, tehát ugyanúgy meg kellene adni az esélyt mindenkinek. Jelenleg a kettes kategóriáról beszélek, amely tartalma: Jól megírt rajongói történet, ami nem kapja meg az elismerést. Arról, hogy ezek a blogok miért nem kapják meg az igazi olvasókat? Azokat, akik véleményt írnak, és nem csak annyit, hogy ’ gyorsan kövit ’, ’ tetszett, kövit’ meg társai. Azokat, akik tényleg a minőségre mennek, nem a reklámra. Az értelmeseket, akik már csak a sok értelmetlenség miatt is megpróbálják kikerülni ezeket a blogokat. 

Cikkem lényege az lett volna, hogy rávilágítsalak titeket arra a tényre, miszerint nem szabad borító alapján ítélkeznünk, és mindenkit egy kalap alá vennünk. Igen, tudom, a rossz blogok nagyobb számban vannak, pont ezért kell észrevennünk a tehetséges írókat, és nagyobb figyelmet fordítanunk nekik!
 Forrás: x
Ölel Titeket:
Lisa Nowell xx

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése