2015. június 24., szerda

Motiváció - Cikk

Mai cikkem témájának a motivációt választottam, mert úgy gondolom, ez egy olyan dolog, amire mindannyiunknak szüksége van a néhai rossz napok túléléséhez. Lehetünk sportolók – ebbe a hobbit is beleértve -, diákok, felnőttek és fiatalok egyaránt, motivációra mindenkinek szüksége van. Lehetnek kitűzött céljaink – például fogyás, tanulmányi eredmény, sikerélmény elérése -, vagy, ha ezeket félretesszük és csak az átlag hétköznapokat nézzük, akkor is elfogy néha a lelkesedésünk, amit aztán sürgősen pótolnunk kell. 

Motiváció. Mindenkinek mást jelent, más-más dolog jut róla eszünkbe, s vannak olyan emberek is, akiknek semmi sem jut eszébe róla, de én azért biztosan állítom, hogy tehetünk a levertség ellen. Ha van egy kisebb célunk, amihez eredmény is társul, akkor mindjárt sokkal több kedvünk van tovább folytatni és küzdeni érte. Leginkább saját magunk eredményéből meríthetünk erőt, de azért e mellett is rengeteg lehetséges opció van még. Motiválódhatunk a barátaink, illetve teljesen idegen emberek sikereiből is, persze csak amennyiben félre tesszük a féltékenységet. Meríthetünk erőt kedvenc könyveink főhősétől is – vagy csak simán a könyvből -, esetleg filmekből – például Flasdance. Igen, igen, régi, de szerintem mindenképp jó hatást kelt -, és végső soron idézetekből is, melyekből igen szép számmal rendelkezik az internet. 

Megkérdeztem néhány bloggerinát is, hogy ők miből motiválódnak. Van, aki videókból, filmekből, akad, aki a barátaitól szerez energiát, néhányan sorozatokból, képekből, íme a néhány válasz:


„A való életben az általam kitűzött célok elérésének sikere nagyon tud motiválni. a blogon pl az olvasóim kommentjei, vagy egy-egy kritika, illetve egy zene vagy film is nagy hatással tud lenni rám néha. „ - Barbara Rikki Cartland 

„ Általában a kedvenc sorozataimból (Dr. Csont, Castle, 24), béna tv műsorokból (spanyol szappanoperák, magyar doku-reality showk, stb.), és néha zenék klipjéből. „ - Renee Bauer 

„Engem a barátaim támogatása ösztönöz arra, hogy folytatni tudjam azt, amit szeretek.” – Cs. Zsófi

„ Én képekből, mindig pinteresten szoktam nézelődni. „ – Boop

„Nem igazán motiválódok. Ha írni szeretnék, írok, olyankor nem is gondolkodom. Ha valami megihlet, akkor már nincs is szükségem motivációra. Esetleg akkor, ha egy történetet már régebb óta írok, és tudom, hogy az olvasók várják, hogyan fog folytatódni a történet. Akkor értük írok, ők az én motivácóim. „ - Bo

Mint gondolhattátok már – mivel engem is érdekel a téma -, én is igyekszem olyan dolgokat keresni, amik hatással vannak rám. Igazság szerint hangulattól és problémától is függ a dolog, de szerintem valamelyik mindenképp beválik, mégpedig az emberi szellem miatt. Elsősorban, ha például meglátunk egy tökéletes alakú nőt – bocsánat, de azt hiszem ez a legjobb példa -, akkor vagy féltékenységünkben keressük a hibát benne, vagy a másik, hogy teret kap az „azért is megcsinálom! „hozzáállás. Persze ez a lendület napok után enyhülhet, elfogyhat, ezért is, ahogy Zig Zuglar mondaná. „ Az emberek gyakran mondják, hogy a motiváció nem tart sokáig. Nos a fürdés sem… Ezért kell naponta megmártózni benne! „

Tehát akkor jöjjön néhány, szerintem motiváló dolog:

1. Ez a videó -> ITT – igazság szerint rengeteg féle motiváló videó kering a neten – ráadásul valakit a kedvenc zeneszáma, énekese motivál -, de ez kifejezetten erre a célra szolgál. A szavak, a hangnem, illetve az egész látvány valamiféle késztetést kelt az agyunkban, és elhiteti, hogy igenis képesek vagyunk rá. Ez egyébként egy filmből van, de azt még nem láttam. ( A harmadik pontban linkeltem.)

2. Idézetek ( ITTITT2 ; ITT3 ) - hihetetlen nagy hatással tudnak lenni ránk az idézetek is, amik ebben a pesszimista világban reményt adnak arra, hogy képesek vagyunk elérni azt, amit szeretnénk.

3. Filmek ( Flashdance ; A boldogság nyomában ) - itt a film is, amiről korábban beszéltem, bár ez ismét személyfüggő. Rengeteg kategória van - például a jégkorcsolyás film, amiben a végén nyer a csaj és a többi -, de lényegében a legtöbb film motiváló, mert " minden jó, ha a vége jó". 

4. Sztárok - történetek( Demi Lovato) - Demi a személyes kedvencem, példaképem, de egyébként rengeteg érdekesebbnél érdekesebb és komolyabb történet kering kedvenceinkről, illetve átlag emberekről is, sőt manapság egyre többen osztják meg történeteiket, amelyek legtöbbje jó tanulság számunkra. 

5. Képek - rengeteg kép kering az interneten. Előtte - utána fotók, kéz nélküli ember, aki így is elérte amit szeretett volna és még estig sorolhatnánk. Ha nekik sikerült, neked is fog. 

Előtte - utána  kép egy nő átalakulásáról
Kezek és lábak nélkül született, mégis lett belőle valaki, van gyerek és
egy felesége, illetve egy boldog élete.


5. +1. Saját magad és környezeted - Tűzz ki magadnak kisebb, teljesíthető célokat és tanulj meg örülni a legapróbb dolgoknak is. Ne azt nézd, hogy mennyi van még hátra, hanem azt, hogy mennyit tettél meg idáig, s ezzel mennyi fejlődtél az előző önmagadhoz képest. Sosincs késő változtatni! Lehet, hogy egy éjszaka közepén, a fejedben megjelenő mondat miatt fogsz a változás mellett dönteni, ezt senki sem tudhatja. Járj nyitott szemmel, figyelj oda magadra és másokra. Dicsérj meg másokat, ha úgy látod, mert ezzel motiválod őket és egy idő után vissza fogod kapni ezt. Amikor feladnád gondolj arra, amit eddig tettél, és ha nagyon nincs erőd, akkor is tedd meg egy darabkáját annak, amit terveztél. Ha nincs erőd tíz kört futni, akkor azért is menj ki, és fuss kettőt, mert biztos lesznek ilyen napok, de akkor már megérte. Ha nincs erőd új fejezetet írni, akkor jegyzetelj a terveidből, ezzel is építve a munkádat.

Tehát összességében az lett volna a cikk lényege, hogy segítsek nektek ezzel a néhány tippel. Mindig van remény, pont ezért, amikor feladnád, gondolj arra, hogy más is képes volt rá, te is meg tudod csinálni. Ha úgy érzed van elég motivációd, akkor inspirálj vele másokat is, hidd el, megéri. Nézz meg egy filmet, hallgasd meg a kedvenc zenéd, olvasgass idézeteket a "nagyoktól" vagy egyszerű emberektől és hitesd el magadnak, hogy semmi sem lehetetlen! Ne hagyd, hogy a világ bebeszélje neked a pesszimista nézetét! A saját mindennapjaidat dobod fel azzal, ha pozitívan állsz hozzá a dolgokhoz, hiszel abban, hogy a holnap egy újabb esély, és semmi sem lehetetlen. Így a végére pedig egy kis okosság: 

 "Emeld fel a tekinteted. Húzd ki magad. Képes vagy rá......ha sötét is van, mindig lesz új reggel... A borús felhők mögött is ott van a Nap, még akkor is, ha néha nehéz észrevenni a kicsiny reménysugarakat...Ne hagyd, hogy a tűz kialudjon benned. Egyik szikra pattanjon a másik után. Még a kételyek mocsarában is. Ne hagyd, hogy a lelkedben élő hős elpusztuljon. A vágyak, melyekre életed magányos pillanataiban gondoltál, de soha nem érted el őket. Valóra válthatod a megálmodott sorsot. Mert létezik. Mert valóság. Mert lehetséges. És a tied."
/Jesse Louis Jackson/"

Ölel Titeket:
Lisa Nowell xx

2 megjegyzés: