2015. március 10., kedd

Sok minden(ki) nem az, aminek látszik.

Hiába beszélnek erről a témáról az iskolában, a tévében, az interneten, a könyvekben és már a lehető legtöbb helyen, amíg velünk nem esik meg, addig teljesen figyelem nélkül hagyjuk az egészet, majd óvatosan belesétálunk a csapdában, mit sem sejtve, hogy mi magunk is olyan történet áldozatává váltunk, amit korábban csak a hírekben hallottunk.

Állprofilos pedofilok, fiatal, helyes srácok, vagy épp kevésbé ízlésünknek tetszőek, a lényeg ugyanaz: szexuális zaklatók, akiket sokszor nem veszünk elég komolyan, így hamar megesik a baj.

Biztos mindenkivel megesett már, hogy idegen férfiak jelölték ismerősnek, esetleg kaptak egy-egy érdekes üzenetet. Vannak különböző ismerkedős, illetve chat appok is, ahol a felhasználóneved alapján bárki megtalálhat, ám nem árt vigyázni az ilyen szolgáltatásokkal. El hisszük – elhitetik velünk -, hogy könnyen új, kedves emberekre találhatunk – bár leginkább ők találnak ránk, és nem kedvesek -, akikkel barátságot köthetünk és a többi rizsa, amivel felkeltik az emberek érdeklődését. Biztosan többen szembesültetek már az igazsággal, de ha nem, most fényt derítek pár dologra.

Már eleve gyanús, amikor valamilyen kiolvashatatlan nevű arab, néger, de akár fehér színű férfi is lehet, ismerősnek jelöl, de halvány lila gőzöd sincs ki ő, visszajelölöd ’ biztos ismer, csak nem emlékszem rá’ alapon. A csávó a jobbik esetben elkezd neked írogatni először kedvesen és tisztán, majd egyre mocskosabb és perverzebb dolgokat. A rosszabbik esetben olyan képekkel lep meg, amire igazán nem lennél kíváncsi.

Másik eset – ami személy szerint velem is megtörtént – , amikor egy telefonos alkalmazáson beszélgetsz a barátaiddal és rád írnak különféle barmok, hasonló szövegekkel ’szia, gyönyörű lány vagy, van barátod? hello szépség, akarsz látni valami nagyot? ’ ’ * képüzenet * akarod érezni?’ ’ mi a kedvenc szex pózod?’ és ezeknek milliónyi formája van még.

Ez előző esettől van rosszabb is, amikor zsarolással próbálnak téged rossz útra téríteni és a zsarolás okozta félelem miatt belemész a csapdába. Megint egy személyes esetet szeretnék megosztani. Ismételten egy telefonos appon történt (egy profilkép van kint rólad, illetve egy név, semmi más ), amikor is kaptam egy üzenetet egy lánytól ( fontos megemlítenem, hogy nem mindenki az, akinek látszik ). A képén egy kedves, mosolygós, szőke hajú teremtményt véltem felfedezni, üzenetéből pedig ismerkedési szándékot vettem ki. Beszélgettük, majd írta, hogy kérdezhet e valamit, mire mondtam, hogy persze. Küldött magáról egy képet, amin melltartóban volt látható és kérdezte, hogy milyen? Én konkrétan leragadtam és nem igazán tudtam mit írni, mire megint írt, de ez a levél már azt arról szólt, hogy küldjek neki én is ilyen képet, mint lány a lánynak. Természetesen nem mentem bele a játékba, írtam, hogy nem, majd ezen vitatkoztunk pár sort. Eztán következett  a zsarolás, amikor azt mondta, hogy ha nem küldök képet ki tesz egy pornó oldalra. Először rácsodálkoztam, hogy mégis mi a jó büdös francról beszél, aztán ráeszméltem, hogy azonnal le kell tiltanom. Semmilyen képe, vagy adata nem volt rólam, így nem tudott volna bárhova is feltenni, de sokan belemennek az ilyen hülyeségekbe, és túl későn jönnek rá, hogy mekkora hibát követnek el.
Sok hasonló dolog történt már velem, az üzenetektől, a perverz, nemi szervet ábrázoló képektől a zsarolásig, de szerencsére a lelki világom jól tűri ezeket a kezdeményezéseket. Nem mondom, hogy egyszer sem ijedtem meg, de nem okozott ez az egész nekem lelki sérelmet, de ezzel ellentétben sokunknak mély sebeket okoznak ezek az esetek. Az, hogy milyen nagy a tűrő és felmérő képességünk függ a korunktól, a családi helyzetünktől, a tapasztaltságunktól és még rengeteg dologtól. Sokan nem tudják feldolgozni a látott képeket, vagy halott dolgokat, félve érzik magukat, ráadásul nem mernek erről beszélni. Épp ezért:

Oda kell figyelnünk a másikra, és saját magunkra. Meg kell válogatnunk, hogy kivel állunk szóba, kivel osztjuk meg adatainkat, és fel kell mérnünk az adott helyzet súlyát. Amennyiben több jel is arra utál, hogy az illető pedofil, vagy egy kanos barom – némely esetekben lányok is ugyanúgy lehetnek elkövetők – egyből tiltsuk le, vagy szóljunk egy felnőttnek, hogy segítsen. Amennyiben félsz szólni a szüleidnek, szólj egy nálad idősebb, megbízható embernek, aki valószínűleg segíteni fog neked.
Sokan vagyunk, akik önbizalomhiánnyal és magánnyal szenvedünk, épp ezért egy- egy kedves szó is csalogató lehet. Valaki szép szavakkal bátorít téged, és te úgy érzed ő ott van neked és más mint a többi ember – legyen szülő vagy barát, fiú. Úgy érzed ő másnak lát, neki fontos vagy, elhiteti veled, hogy szeret, DE! Ilyen nincs, ne dőlj be a csapdának. Ne árulj el titkokat, ne engedd, hogy a bizalmadba férkőzzön. Úgy érzed ő megadja neked azt, amit más nem, de ez mind csak álca. Légy óvatos, bizonyosodj meg róla, hogy ki is ő valójában!

Cikkemet leginkább személyes tapasztalataim ihlették, melyekkel mostanában találkoztam. A rengeteg eset közül csak néhányat soroltam fel. A zaklatók, az áldozatok és a lehetőségek száma felmérhetetlen, épp ezért nem tudunk róla eleget beszélni, nem tudjuk eléggé hangoztatni ezt az egészet. Egyetlen egy kép, kiírás, üzenet és rossz döntés meghatározhatja az egész hátralevő életedet!
 
„ Légy óvatos, sok minden és mindenki nem az, akinek, illetve aminek látszik! „


Pedofília: A pedofília alatt felnőtt emberek nemileg éretlen gyermekek iránti szexuális vonzódását értjük. Görög eredetű szó, a jelentése gyermekszeretet. A pedofília a serdületlenekhez való vonzódást takarja, a serdülőkhöz való szexuális vonzódást pedig efebofiliának hívják, de a köznyelv nem tesz különbséget a két parafília között.

Ölel Titeket,
Lisa Nowell xx

1 megjegyzés: