2015. április 2., csütörtök

Álljunk meg egy percre, ebben a rohanó világban

Önértékelési és étkezési zavarok. Betegségek, amikről nem veszünk tudomást, egyszerűen, mintha nem is léteznének; nem beszélünk róluk eleget. Sokunk csak a védőnő által tartott felvilágosító órán hallottunk ezen betegségekről, pedig környezetünkben is jelen vannak.  Nem gondoltad volna, de e két betegségnek igenis köze van egymáshoz. Több kutatás is kimutatja, hogy az elmúlt évek során nagyon megnövekedtek a bulimiás, anorexiás, depressziós betegek száma. Próbálhatunk mentegetőzni, de ennek egy oka van: ahogy a technika fejlődik, minden hirdetési felületen a csinos és vékony, szinte már tökéletes lányokat/fiúkat látjuk. Mindenhol azt reklámozzák, hogy fittnek és korcsnak kell lenned, ahhoz, hogy az életben érvényesülj, és sajnos, ez így is van. A sok butaság hatására saját magunk súlyos kritizálás mellett már másokat is megszólunk, mit sem törődve azzal, hogy egyébként az illető személyisége milyen. Sokkal könnyebb másokban keresni a hibát, mint saját magunkban. Egyszerűbb azt mondani, hogy: b*d*s ribanc, csak azért, mert vékonyabb nálad, vagy azért, mert épp teltebb, mégis többen odavannak érte.

Az elmúlt egy-két évben több kampány, és híresség is megpróbált rávilágítani, hogy ezeknek az embereknek igenis szükségük van segítségre, mielőtt még túl késő lenne. Először egy iskolai felvilágosító órán hallottam róla, hogy mik is azok az étkezési zavarok. A képeket látva, elszörnyedve figyeltem, hogy lehet valaki 28 kilogramm felnőtt korában. Szinte undorodtam a látványtól, illetve gyerekesen mosolyogtunk egy-egy dolgon, mert nem igazán értettük. Az ember sosem érti meg igazán ezeket a dolgokat, amíg nincs benne. Nehéz elképzelni, de azért megpróbálom megértetni, hogy mit is éreznek ezek az emberek: kivetettnek érzik magukat, nem találják a helyüket a világban; amikor az ételről van szó, egyszerűen összezavarodnak, tudják, hogy szükségük van rá, mégsem ehetnek, illetve a másik esetben halálra zabálják magukat; minden étkezés után lelkiismeret furdalásuk van, megbánják, hogy ettek, és az érzés csillapítása érdekében megszabadulnak a megevett ételtől – fenti, vagy akár lenti úton -; mindig másokhoz hasonlítják magukat, sosem érzik jól magukat a bőrükben.

Hogy jön ehhez az önértékelési zavar, illetve mi is az?

Önértékelési zavarral körülbelül a minden ötödik ember küzd, és figyelmetlenségünkkel csak súlyosbítjuk a problémát. Lehetnek súlyosabb és gyengébb fokozatai is. Nagyon sok olyan ember van, aki nem mer megmutatkozni egy társaságban, nem mer felszólalni, egyszerűen csak meghúzza magát, hagyja, hogy megalázzák, csak azért, mert kevesebbnek érzi magát másoknál. Ha valaki szebb, gazdagabb, esetleg sikeresebb, akkor már hajlamosabbak vagyunk felsőbbrendűnek tekinteni magunknál, pedig semmivel sem különb, mint mi. Önértékelési zavar sokszor még gyermekkorban alakul ki, főbb okozója lehet a családi háttér, egy tragédia, esetleg megalázó esemény. Nem vagyunk egyformák, van, aki könnyen túlteszi magát az ilyeneken, van, akiben pedig örök tüske marad. Ha, már a megalázásnál járunk meg kell, hogy említsük, hogy ezek leginkább az iskolában történnek. A jobbik esetben, csak egyszer fordul elő ilyen dolog, de megeshet, hogy ez rendszeressé válik. Erre egy példa: van egy lány a sulidban, aki nagyon nem kedvel téged, mindennap beléd köt, kinevet, megaláz. Egy idő után – hacsak nem vagy hiperszupermagabiztos – ez lelki terrorrá válik számodra. Mindennap úgy kelsz fel, hogy tudod, hogy mi vár rád. Amint meghallod az illető hangját, nevét, a gyomrod görcsbe rándul, és legszívesebben menekülnél, mintsem, hogy szembe szállj vele. Ez is válthat ki belőled, egyféle önértékelési problémát. És, hogyan kapcsolódik ez az étkezési zavarokhoz? Úgy, hogy az esetek hatvan százalékában, aki önbizalomhiányban szenved – csak a szóismétlések elkerülésének érdekében –, annak étkezési zavarai is lesznek, mégpedig a rossz önbecsülés, és örökös elégedetlenség miatt.

Nagyon sokat olvastam ebben a témában, és egyre többet olvasok hasonló témákat. Mindnyájunknak fel kéne hívni a figyelmét ezekre a dolgokra, melyek, mint említettem saját környezetünkben, baráti körünkben is ott vannak. Sokszor figyelmen kívül hagyjuk a jeleket, melyek arra utalnak, hogy a körünkben valaki segítségre szorul, illetve sok esetben nem vesszük észre, hogy mi magunk vagyunk a bajok okozói. Állj meg egy percre, és gondolkodj el azon, hogy hányszor bántottak téged, és te hányszor bántottál mást. Rosszul esett, amikor téged bántottak, ugye? Szerinted annak, hogy esett, akit te bántottál? Nem fogok álszentkedni, bevallom őszintén, hogy bántottam már embereket ok nélkül, pedig alapból nem ilyen a személyiségem, csak éppen ilyen társaságba kerültem. Aztán amikor én kaptam – amiből azért bőven kijut állandóan -, belegondoltam, hogy milyen érzés, illetve, abba is, hogy én hogyan tehettem ezt másokkal? Nagyon rossz érzés volt, persze nem biztos, hogy mindenki így érez. A lényeg, hogy ebben a rohanó világban álljunk meg egy percre, és nyissuk ki a szemünket, vegyük észre az árulkodó jeleket. Gondolkozzunk el, mielőtt ok nélkül nevetnénk ki valakit. Gondoljunk bele, hogy ő vajon miért ilyen, illetve hogyan eshet neki.

A magyar lakosság:  

1 – 4 százaléka szenved étkezési zavarokban.
15,1 százaléka szenved depresszióban.

5 – 7 százaléka szenved önértékelési zavarokban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése